duminică, 20 martie 2016

Foliculita


      Foliculita este o afectiune a foliculilor pilosi produsa de Stafilococul Auriu, care colonizeaza in mod normal pielea la indivizii sanatosi, sau de fungi, in cazul persoanelor cu un sistem imun deficitar (bolnavi de SIDA, neoplasme, leucemii etc.) si poate aparea pe orice zona a corpului acoperita de par. Fiecare fir creste dintr-un folicul pilos care se gaseste in  derm. Cel mai des, se intalneste la nivelul scalpului, in regiunea inghinala, dar si pe fata.
        Foliculita poate deveni cronica atunci cand foliculii sunt adanc inradacinati in piele, precum sunt cei din barba barbatilor. Initial, se manifesta prin aparitia rosetii la radacina unuia sau mai multor fire de par, insotita de durere sau prurit (mancarime). Dupa aceea insa, inflamatia se transforma in umflaturi sau pustule ce contin puroi si pot fi cu adevarat dureroase.
       Agresiunile asupra foliculilor pilosi, generate de contactul strans cu imbracamintea, de barbierit si nu numai, sunt factorii favorizanti, reprezentand o poarta de intrare a agentilor infectiosi. O data ce se produc leziunile foliculilor pilosi riscul ca acestia sa se infecteze este foarte mare. 
     Printre factorii favorizanti ai foliculitei se numara si inotul in piscinele care au insuficient clor, contactul pielii cu unele substante iritante, utilizarea pe termen lung a antibioticelor sau a cremelor pe baza de steroizi, ori existenta unor afectiuni de genul diabetului zaharat sau al infectiei HIV, care afecteaza capacitatea organismului de a face fata infectiilor.
      Uneori, foliculita poate aparea prin folosirea excesiva a aparatelor de ras sau din cauza contactului intens si prelungit dintre haine si piele. Astfel, canalele sebacee se blocheaza, iar transpiratia sau machiajul pot favoriza si ele aparitia foliculitei.
Cauzele  foliculitei
       Pe langa foliculitele de etiologie bacteriana si fungica (date deChlamidiaTricophyton) , exista si o serie de foliculite neinfectioase, produse de haine iritantetranspiratie excesiva sau unele produse de make-up. Uneori o baie fierbinte si relaxanta intr-un izvor de apa termala poate avea si consecinte neplacute, precum aparitia unei febre usoarestare generala influentata, carora li se adauga aparitia la 72 de ore a unor basicute (pustule) mici si dureroase la nivelul toracelui si a membrelor. Este asa-numita "foliculita de apa fierbinte".
Formele foliculitei
       Intrucat cele mai frecvente si severe foliculite sunt de natura stafilococica (stafilocociile foliculare). In functie de profunzime si de evolutia procesului inflamator se disting  foliculite superficiale, ce includ impetigo, foliculitele cronice ale membrelor inferioare si profunde, din care amintim foliculita genelor, foliculita narinara, acneea cheloidiana.
      Impetigo se manifesta prin aparitia de pustule mici, inconjurate de o arie de inflamatie centrata de firul de par, localizata mai ales la nivelul fetei, de obicei dupa barbierit, scalpului si feselor. Evolutia poate fi spre vindecare spontana si rareori spre foliculita profunda.
     Una dintre formele ce intereseaza in special barbatii tineri este foliculita cronica a membrelor. Aparitia sa este favorizata de umiditate, caldura, iritatii produse de vestimentatie sau igiena necorespunzatoare. Cea de-a doua forma intalnita exclusiv la barbati este reprezentata de acneea cheloidiana, ce constiutuie o supuratie profunda, cicatrizanta, a carei aparitie este favorizata si de obezitate sau tegumentul seboreic. Seria foliculitelor ce constituie apanajul sexului masculin se incheie cu foliculita narinara, care, dupa cum sugereaza si numele, reprezinta infectia foliculilor de la nivelul aripilor nasului, cu evolutie cronica.
       Micile leziuni dela nivelul genelor pot determina formatiuni micronodulare, dureroase, inflamate,in interiorul carora, in scurt timp, se acumuleaza un continut purulent. Acestea sunt simptomele  foliculitei genelor, care din fericire se vindeca fara cicatrici.
        Stafilococul auriu datorita virulentei crescute cauzeaza multiple infectii, iar una din cele mai cunoscute infectii perifoliculare este furunculul . Initial, apare un nodul dur, inflamat si foarte dureros in jurul unui folicul pilos. Acest nodul in cateva zile se transforma intr-un abces care se evacueaza si se vindeca cu cicatrice si pigmentare locala. Adesea furunculul recidiveaza in alte terirorii cutanate, pe fondul unei supresii a sistemului imunitar, determinand boala numita furunculoza.
Diagnosticul foliculitei                                         
       In cazul in care medicul pe baza examenului clinic suspicioneaza diagnosticul de foliculita in forme severe, acesta va preleva continutul purulent al pustulei pentru un examen de laborator in vederea stalibirii etiologiei sau va recolta prin biopsie un fragment tisular din zona afectata (daca se considera a fi infectie fungica).


Tratamentul foliculitei
        Formele usoare de foliculita pot fi tratate la domiciliu prin aplicarea unor comprese cu solutii antiseptice (betadina, clorhexidina, etc.) de mai multe ori pe zi. Pentru foliculita la nivelul scalpului sau barbiei se poate utiliza un sampon pe baza de sulfura de seleniu, seleniu sau propilen glicol.
      Daca foliculita se extinde sau este recidivanta sau daca apar durerea crescuta la nivelul regiunii afectate, insotita de roseatatemperatura locala sau febra peste 38°C este obligatorie prezentarea la medic pentru un consult de specialitate si un sfat avizat.
       Pentru o infectie de natura bacteriana medicul ar putea recomanda utilizarea locala a unui unguent cu antibiotice (bacitracina, clindamicina, eritromicina) si a solutiilor antiseptice. In cazul infectiilor profunde medicul va prescrie antibiotice sub forma de comprimate in functie de natura infectiei si sensibilitatea sa la un anume antibiotic (dicloxacilina, eritromicina sau cefalexina ,ciprofloxacina sau ofloxacina).
      Tratamentul pentru foliculitele de etiologie fungica consta in administrarea unui antifungic precum fluconazolul.
       Terapia laser este o metoda de tratament costisitoare, recomandata in cazul foliculitelor recidivante, cu avantajul distrugerii firului de par.
Preventia foliculitei
        Exista posibilitatea unei profilaxii prin folosirea zilnica a unui sapun antibacterian, purtarea unor haine largi, confortabile care sa permita eliminarea transpiratiei, evitarea folosirii uleiurilor care favorizeaza cantonarea bacteriilor la nivelul foliculilor pilosi, evitarea produselor cosmetice grase la nivelul tenului si respectarea igienei personale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu