marți, 29 iulie 2014

Ce este un tatuaj



1. Indrumari si sfaturi
In ziua de azi, tatuajele nu mai sunt purtate doar de anumite grupari exclusiviste de multe ori damnate, ci a devenit un accesoriu la moda.
Inainte de a-ti face un tatuaj, este indicat sa cunosti cateva aspecte esentiale despre ce inseamna aceasta decoratiune a corpului. In acest scop, am realizat articolul de mai jos.
In primul rand este foarte important sa alegi cu atentie salonul si tatuatorul. Nu iti fie teama sau rusine sa intrebi tatuatorul ce ustensila foloseste, si sa fi atent asupra sterilizarii zonei ce urmeaza a fi tatuate, a acelor si mainilor artistului, precum a prosoapelor folosite in timpul procesului de tatuare. Daca el nu are rabdare sa iti arate ca totul este steril sau se eschiveaza in acest sens, este indicat sa iti cauti alt salon.
Gandeste-te, cauta si fi sigur pe desenul care vrei sa il porti pe tine. Exista nu rar ocazia in care cei tatuati iau decizii pripite, in entuziasmul de a fi cool, iar ulterior isi regreta alegerea. Dupa ce te-ai hotarat asupra simbolului/desenului, alege cu atentie culorile si stilul (ca este oldschool american, stil
Sailor Jerry, modern, realist sau japonez, celtic, tribal, religios si multe altele).
Sailor Jerry Ltd.
Sailor Jerry Ltd.
Tine cont ca intotdeauna cerneala impregnata in piele va deveni mai deschisa, si nu asa de intensa cum o vei vedea in recipientul in care e pastrata in salon. Inainte de a merge sa te tatuezi, bea multa apa si ai grija ca zona unde se va aplica tatuajul sa nu fie lezata sau intens bronzata.

2. Ce este un tatuaj?
Un tatuaj este un desen realizat pe pielea umana, prin inserarea permanenta a unui tus, de obicei de culoare neagra, in stratul superior al pielii, de obicei cu rol decorativ sau simbolic. Arta tatuajului a fost practicata de secole in toata lumea. Ainu, oamenii indigeni din Japonia, purtau in mod traditional tatuaje pe fata. In prezent, doar oamenii berber din Africa de Nord, maori din Noua Zeelanda, arabii din Turcia de Est si populatia atayal din Taiwan mai practica tatuajele faciale.
Arta tatuajului a fost raspandita intre polinezieni si in mod sigur in triburile din Taiwan, Filipine, Africa, America de Sud, Europa, Japonia, Cambogia, Noua Zeelanda, Micronesia, Mesoamerica (civilizatia mayasa). In ciuda multor discutii tabu privind tatuajele, aceasta arta continua sa fie populara in multe locuri civilizate ale lumii.
Conform dictionarului englez Oxford, originile cuvantului “tattoo” vin din secolul 18, cand se foloseau cuvintele “tattaow” sau “tattow”, care proveneau din polinezianul “tatau”. In tahitiana se folosea “tatu”. Cuvantul tatau a fost imprumutat in limba engleza, transformandu-se conform foneticii engleze in “tattoo”.
Marinarii au fost primii care au introdus aceasta forma de exprimare pe piele in Europa.
tatuaj japonez
tatuaj japonez
Entuziastii tatuajelor mai folosesc pentru “tattoo” si “ink”, “tats”, “art”, “pieces”, “work”.
Tatuajele cu copyright ce sunt produse in masa si trimise tatuatorilor, poarta denumirea de flash-uri. Pot fi considerate chiar un segment in industria design-ului. Aceste flash-uri sunt deseori expuse in saloanele de tatuaje pentru inspiratia clientilor si alegerea tatuajului cat mai reprezentativ lor.
Cuvintul japonez irezumi, inseamna insertie de cerneala in piele prin tehnica tebori, metoda traditionala japoneza. Insa cel mai folosit cuvant pentru arta tatuajului japonez este horimono. Japonezii folosesc cuvantul tattoo pentru a identifica tatuajele non-japonze.
In Taiwan, tatuajele faciale din tribul atayal sunt numite “badasun” si sunt folosite pentru a demomstra ca un barbat adult isi poate proteja casa sau o femeie adult poate tese sau avea grija de casa.

3. Care sunt principalele motive pentru a avea un tatuaj
Simbolismul si impactul tatuajelor difera in functie de locuri si culturi. De secole, tatuajele au fost simbolul statutului social, apartenentei la religie, devotiunii spirituale, faptelor eroice, jocurilor sexuale, fertilitatii, juramintelor de dragoste, pedespsei, protectiei. Proscrisii, exilatii, sclavii si condamnatii purtau deseori tatuaje. Simbolismul si impactul tatuajelor difera in functie de regiune, tara si cultura. Tatuajele pot exprima diferite sentimente pe care persoana tatuata le simte fata de oamenii apropriati ei: mama, tata, frati, surori, fiii, fiice, iubiti, prieteni, si poate chiar fata de un icon cultural.
In prezent, oamenii aleg sa se tatuaze mai mult dintr-un motiv decorativ, dar si din motive sentimentale, religioase, pentru a arata apartenenta lor la unele grupari, de la cele culturale pana la cele ale criminalilor (in special rusi si mexicani). Tatuajele sunt considerate o parte importanta in cultura mafiota ruseasca.
Si pentru ca am ajuns sa vorbim de acest aspect, in ceea ce priveste tatuajele criminalilor, principalele simboluri pe care acestia si le tatuaeaza sunt:
- bisericile si fortarete sunt adesea tatuate pe piept, spate sau brate. De obicei, numarul turnurilor acestor cladiri reprezinta numarul anilor petrecuti in inchisoare. De cele mai multe ori, sub cladire se tatueaza textul “The Church is the House of God”, o metafora cu semnificatia reala: “Inchisoarea este casa talharului”.
- Madonna si pruncul Iisus cu semnificatia ca acea persoana a fost criminal/hot inca din copilarie
- sarma ghimpata pe frunte cu semnificatia ca acea persoana este inchisa pe viata, fara posibilitatea de a mai iesi
- paianjen sau panza de paianjen ce simbolizeaza timpul petrecut in inchisoare
- pisica simbolizeaza viata de hot/talhar
- pasarile la linia orizontului au semnificatia “M-am nascut liber si ar trebui sa fiu liber”
- crucea pe gat este reprezentitiva pentru cei care au abuzat sexual
- calau este reprezentativ pentru criminali
De multe ori oamenii au fost obligati sa se tatuaeze. Un binecunoscut exemplu este sistemul de identificare al detinutilor in lagarele de concentrare naziste.
Pentru multe secole, marinarii se tatuau pentru a putea fi identificati in cazul decesului prin innec. Din aceasta cauza, tatuatorii lucrau adesea in port, pentru ca aici clientii erau mai numerosi.
Tatuajul se mai poate folosi pentru cosmetizarea anumitor imperfectiuni ale culorii pilelii, sau pentru un machiaj permanent, cum este cel in jurul ochilor sau inrosirea buzelor.
In primul deceniu al secolului 21, prezenta tatuajelor a devenit parte din cultura pop, inspirand astfel numeroase show-uri de televiziune precum Miami Ink si LA Ink. Decorarea cantaretei Janis Joplin cu un model de bratara in jurul mainii drepte si o inima mica pe sanul stang, de catre tatuatorul Lyle Tuttle din San Francisco, a fost momentul in care lumea a inceput sa accepte tatuajele ca pe o arta.
Interesul pentru arta tatuajelor a inceput sa se raspandeasca puternic la inceputul anilor 1990. Expozitiile de arta si institutiile de arta vizuala, prezinta tatuajele ca o forma de arta exprimata in primul rand pe flash-uri. Expozitia de la Chicago din 2009 “Freaks & Flash”, a prezentat atat tatuaje celebre cat si tatuatorii care le-au realizat.
In iunie 2006, Jurnalul Academiei Nationale de Dermatologie a publicat urmatoarele statistici: 36% din populatia americana cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani, 24% din cei cu varste intre 30 si 40 de ani si 15% intre 41 si 51 de ani au un cel putin tatuaj.
In Japonia, tatuajele sunt adesea asociate cu yakuza, mai ales tatuajele care acopera tot corpul si care sunt realizate in stil traditional japonez (tebori). Multe bai publice japoneze si scoli de gimnaziu nu permit accesul acelora care poarta tatuaje mari, in ideea de a le interzice accesul gruparilor yakuza. Guvernul Meiji al Japoniei au interzis tatuajele in secolul 19 timp de 70 de ani, pana in 1948.

Tatuaje purtate in Japonia de gruparile Yakuza










In Statele Unite, multi prizonieri si criminali foloseau tatuaje distinctive ce simbolizau comportamentul lor criminal, sentinta, timpul petrecut in inchisoare, si afilierea lor la organizatiile criminale. Un tatuaj in forma de lacrima, poate simboliza asasinarea apropiatilor.
In acelasi timp, membrii Armatei Americane au si ei o veche istorie in cultura tatuajelor. De cele mai multe ori, ele reprezinta apartenenta la o unitate militara, razboaie, batalii, morti, deseori simboluri specifice americanilor mai in varsta. Aceleasi simboluri se regasesc si in Armata Britanica.
Tatuajele au fost folosite si de regimul nazist in lagarele de concentrare, pentru identificarea detinutilor.
Chiar daca in prezent arta tatuajelor si-a castigat o mare popularitate, ele sunt inca asociate cu delicventa. De asemenea, acceptarea generala a tauajelor a crescut considerabil in societatea occidentala, chiar daca inca mai exista acele idei preconcepute referitor la tatuarea corpului. In prezent este privita ca o forma de exprimare exotica, non-conformista, menita sa atraga atentia sau sa evidentieze o persoana, o idee.
Si in randul femeilor, tatuajele incep sa fie acceptate, iar perceptiile negative incep sa dispara. Conform studiilor, fetele adolescente coreleaza pozitiv sentimentele negative cu arta tatuajelor, privind-o ca pe o mandrie si respect fata de sine.

4. Perspectivele religioase
Crestinismul
Nu exista nici o pozitie ferma in religiile crestine in ceea ce priveste practica tatuajelor. Majoritatea crestinilor nu au manifestat vreo problema in acest sens.
Croatii catolici din Bosnia-Hertegovina folosesc practica tatuajelor, in special la copii, pentru a-i proteja impotriva convertirii fortate la islamism, in special in timpul ocupatiei turce (1463-1878). Aceasta forma a tatuajelor a continuat mult timp dupa aceea, pana in perioada comunista din Yugoslavia. Tatuarea se practica in special primavara sau cu ocazia sarbatorilor religioase. Cele mai intalnite simboluri erau: crucile pe maini, degete, antebrate, pe piept sau sub gat.
Crestinii din Egipt se tatuau singuri pe incheieturi cu simboluri precum crucile coptice.
Mormonii
Membrii si liderii credintelor religioase mormone (Biserica lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma), si-au sfatuit adeptii a nu se tatua. Ei cred ca trupul este templul sfant si astfel, trebuie pastrat curat, atat in exterior cat si in interior.
Islamismul
Tatuajele sunt interzise in religia islamista Sunni. Conform cartii traditiilor Sunni, Profetul a interzis mutilarea corpului, deoarece acest proces implica schimbarea creatiei lui Allah, Profetul blestemandu-i pe aceia care creaza tatuajele si pe cei care le poarta. Purtarea tatuajelor temporare, realizate cu henna sunt des folosite in Africa Musulmana de Nord. Permisibilitatea tatuajelor inca se dezbate in Shia Islam (a doua mare confesiune islamica, dupa Sunni).
Iudaismul

Tatuajele sunt interzise in Iudaism. Rabinii contemporani explica, ca atat timp cat tatuajul nu serveste unui scop medical (pentru a corecta o malformatie/defect), el este interzis. Maimonides, lideul scolii de gandire si traditie evreiasca, explica aceasta interzicere prin corelarea tatuajelor cu miscarile pagane. In prezent, ei asociaza tatuajele cu cele naziste din lagarele de concentrare, Holocaustul dandu-le acea repulsie fata de practica tatuajelor.

5. Tehnica folosita in arta tatuajelor
straturile pielii


Tatuarea implica injectarea pigmentului in stratul superior al pielii, sub epiderma, in derma. Dupa injectarea initiala, pigmentul este dispersat in derma si epiderma, astfel ca prezenta pigmentului vazut de corpul uman ca pe o materie straina activeaza fagocitele (celulele sitemului imunitar ce apara corpul de prezentele straine) care invaluie particulele pigmentilor. Pigmentul de la suprafata (epiderma) este elininat de corp, iar cel din derma formeaza un tesut care ulterior este convertit intr-un tesut bogat in colagen. Prezenta pigmentului in derma si epiderma se va stabiliza, dar in timp, pigmentul va tinde sa migreze mai adanc in piele, de unde si detaliile mai estompate ale tatuajelor mai vechi.
componentele masinii de tatuat

Cea mai des intalnita metoda de tatuare in prezent este masina electrica de tatuat, care insereaza pigmentul in piele printr-un grup de ace ce actioneaza printr-un tub de metal atasat la componenta oscilanta a mecanismului. Aceasta componenta pulseaza rapid si repetitiv acele in piele, in mod obisnuit cu o viteza de 80-150 de pulsatii pe secunda. Aceasta metoda este considerata cea mai sigura din punct de vedere medical. Acele vin impachetate unitar si sunt de unica folosinta. Tatuatorul trebuie sa isi spele mainile, sa foloseasca manusi chirurgicale, si sa spele inainte zona unde se va aplica tatuajul. In timpul procesului de tatuare, zona se va uda frecvent.


                                                                                                        procesul de tatuare

6. Culoare si pigmenti
La inceputuri, pigmentii folositi in tatuaje erau obtinuti direct din natura, astfel ca varietatea culorilor era destul de limitata. In prezent, pigmentii se fabrica in masa, intr-un numar foarte mare de culori, unde apoi tatuatorii le mixeaza pentru a crea paleta lor unica de pigmenti. Cel mai adesea sunt anorganici precum dioxidul de titan, oxizi de metal sau carbon negru, culori azo, acridine, cenusa si alte mixturi. Cei mai folositi pigmenti in tatuajele cosmetice sunt oxizii de metal. Tatuajele moderne folosesc cerneala pe baza de pigmenti de carbon, care au intrebuintari si in afara artei tatuajelor.


Produse pentru ingrijirea tatuajelor
7. Ingrijirea tatuajului
Exista un consens general la care s-a ajuns: crusta de piele ce se formeaza pe pielea care a fost tatuata, nu se indeparteaza fortat. De asemenea este recomandat a se evita expunerea indelungata a tatuajului la soare. Aceste sfaturi sunt pentru pastrarea intr-o stare cat mai buna a culorilor tatuajului, cat si pentru ferirea lui de posibilele deteriorari ale pielii. Noul tatuaj trebuie pastrat curat. In acest sens exista o gama variata de produse ce se aplica pe suprafata pielii, in special pentru tratarea taieturilor, arsurilor, zgarieturilor, incepand de la unt de cacao sau de canepa, salvie pana la lanolina si ulei de peste.
In primele 2-3 zile dupa tatuarea pielii, se pastreaza zona acoperita de obicei cu folie alimentara, prinsa de piele cu leucoplast sau scotch de hartie. Ea se foloseste pentru a proteja pielea de frecarea cu hainele si pentru a evita orice posibilitate de a se infecta. Dupa primele zile este recomandat a se lasa pielea tatuata sa respire, pentru a se vindeca mai usor. Ungunetul continua sa se foloseasca 1-2 saptamani, pentru a pastra zona hidratata.
Parerile sunt totusi impartite cu privire la diferitele produse ce s-au dezvoltat special pentru ingrijirea tatuajelor, insa metoda de intretinere cu sapun si apa calduta este unanim acceptata pentru ca tatuajul sa se pastreze curat si ferit de eventualele infectii. Curatarea se realizeaza de 2-3 ori pe zi, iar unguentul se aplica imediat dupa ce pielea s-a uscat. Se interzice curatarea tatuajului cu apa fierbinte.
Cantitatea de cerneala ramasa in piele in timpul procesului de stabilizare, va determina cat de bine va arata tatuajul dupa procesul de vindecare. Daca tatuajul se va infecta (atunci cand curatarea imediata nu se face corespunzator), sau daca pielea moarta va cadea prea repede in cazul in care absoarbe prea multa apa, tatuajul nu se va fixa corespunzator in piele si astfel, imaginea finala va arata denaturata fara de etapa initiala.

8. Indepartarea tatuajului din piele

                                                                                            indepartarea tatuajului cu laser

In general tatuajele sunt create pentru a fi purtate pentru tot restul vietii. Exista totusi posibilitatea ca cel care il poarta sa considere la un moment dat ca nu i sa mai potriveste. In aceste cazuri, exista anumite metode pentru indepartarea lui prin tratamentul cu laser, atat partial cat si complet. Exista o cerneala sub numele InfinitInk, creata special pentru a fi indepartat printr-un singur tratament cu laser. Costurile si durerea suportata pentru indepartarea unui tatuaj sunt mult mai mari fata de crearea lor. In anumite zone ale globului, statul plateste pentru indepartarea tatuajelor care contin simboluri ale unor gasti aflate in afara legii.
Metodele de inlaturare a tatuajelor folosite inaintea inventarii celei cu laser, includeau dermabraziunea, frecarea pielii cu sare, chirurgie criogenica si excizia prin inlocuirea pielii cu grefe de piele pentru tatuajele mai mari.


 sursa : http://www.rockabilly.ro/2010/06/ce-este-tatuajul/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu