vineri, 14 octombrie 2016

Drenajul limfatic

Drenajul limfatic se practica din vremuri stravechi, fiind mentionat ca o metoda de tratament, inca de pe vremea lui Hipocrat, in anul 400 d.H, insa adevaratele preocupari pentru aceasta metoda au aparut peste cateva secole.

Limfa este un lichid transparent, care circula prin vase si ganglioni limfatici, hranind celulele si tesuturile. Sistemul limfatic este la fel de important ca si sistemul circulator. Vasele limfatice sunt constituite intr-o "plasa" care acopera fiecare particica a corpului nostru. Acestea transporta substantele nutritive si colecteaza celulele moarte, rezidurile, bacteriile, virusurile, substantele anorganice, apa si grasimile. Toate vasele ajung la ganglionii limfatici, aglomerari celulare de forma rotunjita, care pot fi mici (cat un varf de ac) sau mari (cat o maslina).

In corpul nostru exista intre 400-700 de ganglioni, care filtreaza si purifica limfa, acestia fiind localizati preponderent in abdomen si la nivelul gatului. De exemplu, atunci cand ni se inflameaza amigdalele, ganglionii de la nivelul gatului isi maresc si ei volumul pentru a lupta impotriva bacteriilor.

Factori care afecteaza circulatia limfeiStresul prelungit, sedentarismul, pozitia incorecta sau statul prea mult pe scaun, depunerile adipoase sau celulitice, interventiile chirurgicale, tulburarile de circulatie periferica, afectiunile cardiace, pulmonare, renale si endocrine sunt numai cativa dintre factorii care tulbura buna circulatiei a limfei in corpul nostru.

In momentul in care circulatia limfatica este ingreunata, efectele sunt resimtite direct la nivelul pielii. Tesuturile retin apa in exces iar primul loc in care se ramarca aceasta disfunctionalitate este la nivelul picioarelor care se umfla, celulele adipoase isi maresc volumul, ceea ce duce la formarea localizata a celulitei, iar pielea isi pierde din fermitate.

Aceasta situatie poate fi remediata cu ajutorul drenajului limfatic, prin masaj, care are menirea de a echilibra circulatia si de a normaliza procesele care au loc in organism. Este vorba de un complex de tehnici manuale, utilizate pentru facilitarea eliminarii lichidelor in exces, pe care limfa le aduna si purifica, odata cu traversarea ganglionilor, inainte de a intra in circuitul sanguin. In secolul al XVII-lea, in scoala europeana, francezul Jean Pecquet si danezul Thomas Bartholin au aprofundat studiile stiintifice asupra sistemului limfatic, a raportului intre sistemul limfatic si cel sangvin si al rolului limfei in organism. Danezul Emil Vodder, expert fizioterapeut, a avut insa cea mai importanta contributie, punand la punct metoda eficace -drenajul limfatic manual.

In zilele noastre, in Europa de Vest, drenajul limfatic este o metoda impusa nu numai in campul estetic, dar si in tratamentul unor afectiuni: reumatismale, circulatorii, traumatologice, ulcer varicos, escare, rani dupa interventii chirurgicale, arsuri, sinuzite, amigdalita, faringita etc.

Efectele drenajului limfaticMasajul are mai multe efecte:

1. Anti-edematos (edemele sunt provocate de stagnarea sangelui in vene sau de prezenta unei cantitati mari de clorura de sodiu si apa in sange; de obicei, edemele sunt localizate la nivelul picioarelor si al mainilor). 

2. Cicatrizant
Drenajul limfatic mareste numarului de celule constructoare si elimina substantele iritante; cu cat este mai crescuta cantitatea de limfa din jurul unei rani, cu atat vasele limfatice afectate sunt stimulate sa se vindece. 

3. Imunizant 
Drenajul limfatic stimuleaza fabricarea de anticorpi; este, de asemenea, regenerant (util in cazul unei pieli uscate, descuamate). 

4. Relaxant (la nivelul musculaturii si nu numai); stimulant la nivelul microcirculatiei.

5. Detoxifiant
Drenajul limfatic reduce retentia de apa si elimina celulita edematoasa.

Contraindicatiile drenajului limfaticDrenajul limfatic are si contraindicatii, motiv pentru care este important sa se consulte un medic inainte de a se apela la aceasta procedura:

- astm bronsic (si in orice inflamatie acuta cauzata de bacterii, virusi sau alergeni, deoarece exista riscul ca aceste substante otravitoare sa fie raspindite in organism);
- eczema;
- insuficienta cardiaca;
- hipertiroidism;
- tuberculoza;
- tumori maligne (din teama de a nu se raspandi cancerul);
- probleme cardiace majore, tromboza si flebita (prin masaj pot fi eliberate cheagurile de sange).

Cine practica drenajul limfatic trebuie sa cunoasca anatomia si fiziologia sistemului limfatic, sa respecte cu rigurozitate zonele in care se poate interveni; sa fie relaxat si rabdator si sa se adapteze la problemele de personalitate ale pacientului pentru a putea transmite energia pozitiva. 

In drenaj, miscarile sunt lente, delicate si armonioase. Specialistul trebuie sa respecte ritmul cardiac, masajul incepand totdeauna cu gatul, unde este punctul de intalnire al sistemului sangvin si al limfei. Se recomanda serii de minimum 10 sedinte (de doua ori pe saptamana). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu