sâmbătă, 11 februarie 2012

Tenul cuperozic

 Cuperoza se datoreaza unei dilatatii permanente a capilarelor provocate de pusee congestive, repetate si de o elasticitate insuficienta a peretilor vasculari. Instalarea cuperozei este uneori neobservata.

   Factorii care duc la aparitia cuperozei sunt :
        - factori externi  - frigul, vantul, soarele puternic in special pe o piele fragila, subtire
         -factori interni - tuburari digestive si nervoase , bolile hepatice, folosirea produselor cosmetice alcoolizate (agresive) pe o piele sensibila sau chiar uscata. Ea este influentata de factori endocrini, digestivi, constipatie, colon iritabil.    
  Cuperoza se poate intalni atat in zona geniana cat si pe zona nazala.
        Tenului cuperozic ii sunt necesare tratamente calmante , comprese calmante pe baza de plante, produse bine hidratate si in acelasi timp nu foarte calde si nici reci.


Sunt cunoscute doua forme de cuperoza :
1.    cuperoza propriu-zisa - cand pielea este colorata, se observa desenul vascularizarii ( linii rosii sau in retea )
2.    cuperoza insotita de elitroza – vasele capilare sunt foarte dilatate, coloratia devine rosie-violacee, purtand denumirea de Telangectazie : forma destul de grava ce nu mai poate fi tratata de  cosmeticiana.
     Ingedientele ce stau la baza produselor cosmetice ce trateaza cuperoza sunt : extract de castana de india, aloe vera, gingo-biloba, azulena, castravete, etc. Cremele  obligatoriu trebuie sa fie cu efect calmant si hidratant.
Contraindicatii la cuperoza
•    Nu se spala cu apa fierbinete sau foarte rece
•    Evitarea lotiunilor alcoolizate
•    In efectuarea masajului se exclud miscarile energice
•    Sunt excluse mastile active care produc inrosirea pielii pe baza de ardei iute, piper, rosie
•    Bauturi alcoolice, tutun , ciocolata , cafea , etc.
•    Folosirea vaporilor in exces , sau chiar deloc
•    Aparatura electrica dimineata sau chiar deloc
•    Produsele tip gomaj, peelingurile mecanice cu particule abrasive


Tratamentul: expunerea la vapofor se va face pentru 5-6 minute, pe faţa unsă în jurul ochilor şi pe locurile cuperozice, peste care se pun dischete demachiante, pentru protecţie faţă de aburii calzi.
      Extragerea comedoanelor: se face cu grijă, pielea fiind sensibilă, iar dezinfecţia se va face cu o loţiune astringentă cu alcool 20 %.
     Masajul: se va face cu mişcări uşoare de netezire, mângâiere şi vibraţii, urmărindu-se decongestionarea feţei. Mişcările se execută de jos în sus, iar în regiunea geniană, fricţionatul se face cu presiune mărită la coborâre, în sensul circulaţiei venoase. Se interzic mişcările energice, dure, iar mişcările de vibraţie vor încheia masajul. Ionizările se fac cu sucuri de fructe, ocolindu-se zonele cuperozice.
   Măştile: trebuie să aibă efecte decongestive şi să fie calmante, hidratante, tonice şi vitaminizante. Ele vor conţine mentol, camfor, lavandă, polen, propolis, miere.
  

Tratamente  naturiste pentru cuperoză

      Extractul de castan de India este un regulator al circulaţiei sangvine periferice. El are asupra pielii efecte astringente şi tonice, redând claritatea tenului pacienţilor cu cuperoză. Aplicaţi extractul pe tenul curăţat (de preferinţă seara, înainte de culcare). Lăsaţi să acţioneze 5-10 minute, după care aplicaţi o cremă de noapte potrivită pentru tenul dv. Protejaţi ochii la aplicarea acestui remediu.
     Măştile anticuperozice - în magazinele cu produse naturiste putem găsi diverse preparate sub formă de măşti, care dau rezultate foarte bune în tratarea acestei afecţiuni. Există  o mască ce are în compoziţie extracte de gălbenele, coada-şoricelului, germeni de grâu, hamamelis, beta-caroten, vitamina E şi argilă. Aceasta reechilibrează tonusul pereţilor vaselor capilare, astfel încât petele roşii de pe faţă dispar treptat, iar pielea îşi va recăpăta elasticitatea şi supleţea. Mai întâi se curăţă tenul cu un produs demachiant, apoi se aplică masca anticuperozică, într-un strat gros. Se lasă să acţioneze circa 30 minute, după care se clăteşte faţa cu apă caldă. La final aplicaţi o cremă emolientă.            
      Unguentele cu extract de flori de nalbă sunt foarte utile în tratarea bolilor dermatologice, mai ales în dermatite, eczeme, răni, cuperoză sau chiar în caz de picioare umflate, la persoanele vârstnice. Se fac aplicaţii locale sub forma unui masaj uşor.
       Ceaiul de rădăcină de nalbă mare se foloseşte pentru uz extern sub formă de comprese pentru tratarea cuperozei, a tenului uscat sau ridat sau a iritaţiilor pleoapelor şi ale obrazului. Pentru comprese se prepară un decoct din 20 g rădăcină la 100 ml de apă.
               Se poate folosi spălarea feţei cu lapte, după care se va aplica o compresă cu ceai călduţ de muşeţel sau de salvie, apoi se unge faţa cu o cremă grasă. Se pot pune şi comprese cu ceai de tătăneasă, fără a mai fi nevoie de cremă după aceea.
      Odată cu tratamentul extern se va căuta să se combată sedentarismul, precum şi constipaţia, care este generatoare de agravarea acestei afecţiuni. Se vor evita expunerile la soare, frigul la picioare şi diferenţele de temperatură. Sunt contraindicate loţiunile alcoolice astringente. De asemenea, se va evita spălatul obrazului cu apă prea rece sau prea caldă.
       Pentru tratarea constipaţiei se pot consuma prune sau caise uscate. Puneţi seara 4-10 bucăţi în apă rece şi lăsaţi până a doua zi. Dimineaţa se vor mânca fructele hidratate şi se va bea apa. După o oră se recomandă să se consume un suc de lămâie. Tratamentul se va face 20-30 zile.
       Alimentaţia - se exclud din alimentaţie salamurile, conservele, afumăturile, murăturile şi condimentele. Este bine ca, în câteva zile la rând, să se consume numai vegetale fierte în apă, cu puţină sare şi stropite cu puţin unt. Foarte bun este de asemenea peştele oceanic fiert sau fript, carnea de vită sau de pui la grătar sau la cuptor (fără piele), laptele dulce (fără smântână sau caimac) şi brânza de vaci.
     Sucurile de fructe şi legume ajută şi ele. Se vor consuma minim 3 pahare pe zi, înainte sau între mese. Trebuie evitate cafeaua, tutunul, alcoolul şi băuturile fermentate. Mişcarea, gimnastica, plimbările în aer liber sau înotul sunt şi ele foarte indicate.
  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu