sâmbătă, 11 februarie 2012

Tenul acneeic

 Acneea  :  infectie microbiana, produsa de o bacterie  “ PROPIONIBACTERUMACNES “, care apare pe suport de piele grasa,  intr-un mediu alcalin si o activitate intensa a glandelor sebacee. Fiecare folicul contine glande sebacee care sub influenta unor factori interni sau externi poate sa produca forma de acnee. Cele mai expuse suprafete ale pielii sunt acele zone in care se gasesc cele mai multe glande sebacee ( ex: fata, spatele, zona cefei, umerii si pieptul ).
          Leziunile acneice pot fi împărțite în două categorii: inflamatorii și noniflamatorii.
Acneea fara inflamatii – este caracterizata prin piele seboreică și /sau aparitia comedoanelor (coșurilor).
•    Seborea este determinată de producţia crescută de sebum ce conferă pielii un aspect uleios. Este localizată cu precădere la nivelul nasului, frunţii, obrajilor şi toracelui superior. Poate afecta inclusiv pielea capului şi pavilionul urechii.
•    Comedoanele se formează prin înfundarea orificiului de eliminare a sebumului. Comedoanele închise (puncte negre) se formează prin înfundarea parţială a foliculului pilos. Culoarea neagră este dată de oxidație și nu de murdărie. Comedoanele deschise (punctele albe) sunt rezultatul înfundării totale a foliculului.
Acneea inflamatorie – este rezultatul inflamării porului înfundat.
•    Papulele apar ca nişte ridicături roşii, frecvent dureroase, care se pot remite spontan sau pot evolua spre pustule.
•    Pustulele sunt ridicături cu conţinut purulent galben la suprafață.
•    Nodulii sunt inflamații cu o evoluţie mai gravă de unde pot rezulta cicatrice.


      Acneea poate sa apara sub mai multe forme :
a)     Juvenilă (vulgară)
b)    Pustuloasă
c)     Papulopustuloasă
d)    Comedoniană


e)     Medicamentoasă
f)      Acneea rozacee
g)     Acneea necrotică
h)    Hipertrofică
i)       Cheloidiană
     
      a) Juvenilă (vulgară) -  întâlnită la tinerii adolescenţi,  începând de la 12 -14 ani, pe suport de dereglare hormonală, o îngrijire neraţională (folosirea tratamentelor cosmetice neadecvate), factori atmosferici, etc.
      b) Pustuloasă - se manifestă prin apariţia unor pustule acneice purulente pe anumite părţi faciale. Apare pe la 40 ani.
      c) Papulo-pustuloasă -  apare prin prezenţa unor papule (chisturi) închistate cu puroi din loc în loc, care dupa tratament lasă semne.
      d) Comedoniană – care poate să apară atât la femei, cât şi la bărbaţi. Se manifestă prin prezenţa unor comedoane păstoase la suprafaţă, cu aspect uşor purulent.
      e) Medicamentoasă – apare pe un suport de medicamente luate în exces, fără avizul medicului, şi poate apărea atât la femei, cât şi la bărbaţi. Se tratează prin produse cu efect medicamentos.
      f) Acneea rozacee – afecţiune a pielii caracterizată printr-o roşeaţă, coşuri la nivelul bărbiei, frunţii, nasului, pomeţilor. Este denumită acneea adultului. Poate fi controlată prin medicaţie şi evitarea unor factori interni şi externi. Netratată se poate agrava şi poate duce la apariţia unor noduli localizaţi pe zonele pe care apar. Sunt excluse procedurile de vaporizare, masajele cu creme grase şi măştile cosmetice emoliente.
      g) Acneea necrotică – este denumită astfel, deoarece papulele foliculare au în centru o pustulă, care este urmată de apariţia unei cruste brună sau brun-negricioasă, înconjurată de un inel inflamator. Leziunile au sediul pe frunte, la marginea părului şi pe tâmple. Evoluţia lor este cronică şi urmată de mici cicatrici. Atinge de obicei bărbaţii în vârstă de 30-40 ani.
      f) Acneea hipertrofică (rinofimă) - apare la bărbaţii în vârstă, care în antecedente au suferit o formă de acnee, şi se localizează la nivelul nasului. Nasul este deformat, mărit în volum, putând ajunge cât o portocală, de culoare roşie-violacee, presărat cu papulo-pustule, dilatări de vase, vase vizibile ca nişte dungi roşii, subţiri. Suprafaţa pielii prezintă numeroşi pori dilataţi, din care ies mari cantităţi de sebum.
      h) Acneea cheloidiană -  este mai degrabă o foliculită cronică decât o acnee propriu-zisă, cu localizare la nivelul cefei, care apare la bărbaţi de 40-50 ani bine nutriţi, adesea obezi.

      Tratamentul natural

      Unul dintre tratamentele care se dovedesc eficiente este apelarea la ULEIUL ESENȚIAL DE TEA TREE (arbore de ceai, melaleucă). Uleiul esențial de tea tree prezintă sinergie specială în acnee cu uleiul esențial de lavandă. Aceste uleiuri esențiale, spre deosebire de majoritatea uleiurilor esențiale, se consideră că pot fi aplicate nediluat, ocazional, pe zonele restrânse afectate de acnee. Dau, în cazuri rare, reacții adverse, dar orice persoană trebuie să testeze întâi sensibilitatea pe o suprafață mică de piele.
      Variante de aplicare:
·        cu ajutorul unui beţigaş de urechi îmbibat în ulei esențial se tamponează uşor punctele acneice active
·        ca ingredient în tonere și măști 2-3%
·        ca ingredient în șampon 2-3%
·        ca ingredient în comprese, creme, până la 5%
      Ingredientele și tratamentele naturale care au o bună reputaţie şi care s-au dovedit eficiente la multe persoane afectate de acnee comună sunt:
·        Uleiuri vegetale: ulei de neem, ulei de jojoba, ulei de borago
·        Ape florale: apă de hamamelis, apă de albăstrele, apă de cistus ladanifer
·        Uleiuri esentiale: de lavandă, de tea tree, de scorțișoară, de mentă, de cistus ladanifer (ca şicicatrizant)
·        Ingrediente active: acid hialuronic, alantoină, oxid de zinc, gel aloe vera, vitamina E, vitamina C, acid lactic, extract de ceai verde, pudră de focus
·        Se poate apela cu succes la: comprese cu extract de schinduf; tonere nonalcoolice cu ape florale, zeamă de castravete, oțet de cidru

      REȚETE LA MINUT

      Gel hidratant nongras cu active I – se prepară proaspăt, doar în cantități mici, cu aplicare în 4-5 zile. Se păstrează la frigider.  
      30 ml gel aloe vera plus 0,5 gr alantoină plus 0,3 gr acid hialuronic
      Gel hidratant nongras cu active II – se prepară proaspăt, doar în cantități mici, cu aplicare în 4-5 zile. Se păstrează la frigider.
      30 ml gel aloe vera plus 1 gr vitamina C plus 1 ml extract de ceai verde
      Gel hidratant cu uleiuri esențiale – se prepară proaspăt doar în cantități mici, cu aplicare în 4-5 zile. Se păstrează la frigider.
      30 ml gel aloe vera plus 20 picături ulei esențial (sau combinație de uleiuri esențiale)

      Cremă pentru dermabraziune la acneea rozacee – se prepară proaspăt pentru fiecare aplicare.

      1 lingură fibră de cocos sau pudră de bambus  plus  ½ linguriță de acid lactic plus  1 linguriță de bază lavantă plus ulei de jojoba, cât să formeze o pastă

      ști proaspete – ingredientele de bază se pot suplimenta cu 2-3% uleiuri esențiale
·        pudră de alge fucus plus  apă de hamamelis
·        făină de ovăz plus miere
·        argilă verde plus acid salicilic plus zer (apă minerală)
·        proporții egale de aloe vera gel plus miere plus și scorțișoară pudră 5%
·        iaurt plus pudră de orez 15%
·        iaurt plus vitamina C 2%
·        albuș de ou simplu sau cu miere
(retete preluate de pe saitul  www.elemental.ro , sait pe care veti gasi si ingredientele necesare prepararii retetelor)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu