marți, 7 februarie 2012

tenul gras

Tenul gras - activitatea glandelor sebacee este legata de functia glandelor sexuale. Activitatea acestor glande incepe odata cu pubertatea cand functionarea lor este foarte intensa, se mentine  la un nivel variabil. Pielea grasa se caracterizeaza printr-o hipersecretie a glandelor sebacee si o cantitate marita de grasimi fixate in tesutul adipos subcutanat.
 Hiperactivitatea glandelor sebacee este influentata de mai multi factori printre care : tulburari nervoase, hepatice, endocrine si o alimentatie foarte bogata in proteine si grasimi,uneori chiar constipatia.
    Tenul gras este de 2 feluri :   - Ten gras uleios
                                     - Ten gras asfixic
•    Tenul gras uleios – se caracterizeaza printr-o scurgere libera a sebumului la nivelul pielii. La examenul vizual se vad pori deschisi, aspectul pielii este uleios, unsuros de culoare galbena. La examenul prin palpare se sinte o granulatie neregulata, pielea ingrosata; sensibilitatea pielii poate fi uneori marita, ph-ul pielii este neutru spre alcalin, deci favorabil dezvoltarii unor microbi.
•    Ten gras asfixic - este un ten in care sebumul este oxidat in pori si poate forma comedoane inchistate, imbacsind porul. Factorii care determina o asifixie cutanata sunt :
a)    Descuamarea incompleta de pe piele  a celulelor cornoase moarte
b)    Sebumul uscat in porii polisebacei
c)    Excesul de secretie sudoripara
d)    Circulatie sanguina incetinita care determina o diminuare a aprovizionarii cu oxigen a tesutului cutanat
e)    Curatarea ineficienta a pielii, impuritatile impiedicand functiile normale ale pielii
           Toti acesti factori pot determina o asfixie cutanata atat a tenului gras cat si a celui uscat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu